молекула води, як і молекула повітря, найцінніший будівельний елемент нашого організму. Значення підвищується ще й тому, що воду неможливо нічим замінити і сам організм не виробляє. Про корисні властивості написані тисячі статей. спробуємо розібратися: коли і як потрібно пити воду правильно.
Чому не можна пити під час їжі
Думка про шкоду пиття води або інших рідин в процесі прийому їжі сьогодні досить популярно. Але над питанням: чому і як це впливає на організм? - замислюються небагато.
Вся справа в пристрої нашої травної системи. Процес засвоєння корисних речовин починається в роті. Слина розм'якшує їжу і починає «розбирати» її на більш дрібні складові. рекомендації лікарів: ретельно пережовувати їжу, – не порожній звук. Чим довше ви жуєте, тим більше виділяється слини і тим більше «підготовлена» до перетравлювання їжа надійде в шлунок, де немає тих ферментів, які є в слині. Якщо в цей час ви зробите кілька ковтків води, то просто змиєте їжу в шлунок і йому доведеться працювати «за двох». Така робота незмінно призведе до збою в процесі засвоєння корисних речовин.
Сам процес пережовування через 20 хвилин дає сигнал мозку про насичення. скорочуючи його, ви «заштовхувати» в себе значно більше їжі, ніж це взагалі потрібно. Ще один вражаючий факт: погано переварена їжа призводить до появи сивини. Розбавлена водою і не засвоєна їжа, не дає можливості організму забезпечити шевелюру необхідними фарбувальними мікроелементами.
Чому не можна пити воду після їжі
- Традиція відразу після прийому їжі попити чайку, кави або іншого напою може виявитися згубною для організму. Рідина, потрапляючи в шлунок, виштовхує з нього їжу, значно скорочуючи час перетравлення. Чи не розщеплені на амінокислоти білки, потрапляючи в кишечник, починають загнивати. А спустошений шлунок знову подає сигнали голоду. Наслідки таких дій: метеоризм і накопичення зайвої ваги
- експериментально доведено, що оптимальний час попити водички - на голодний шлунок. тоді рідина, пройшовши по стінках кишечника і шлунка, змиє з нього слиз і відпрацьований шлунковий сік і допоможе виробленню свіжого. Це підготує організм до якісної травленню.
Коли і скільки пити води
Норма випивається рідини для кожної людини розраховується індивідуально. Залежить вона від кількох показників: маси тіла, виду діяльності, фізичної активності. За усередненим показником людина повинна випивати не менше 1,5 літра в день. Мається на увазі чиста води, оскільки напої прийнято вважати їжею.
випиті за 15-20 хвилин до їжі 1-2 склянки води зменшать апетит, допоможуть травленню і значно прискорять метаболізм.
Пити воду після їжі рекомендується не раніше, ніж через 40-60 хвилин. Такий питний режим допоможе налагодити роботу шлунково-кишкового тракту, «Полегшить життя» ниркам, допоможе в боротьбі із зайвою вагою і забезпечить красу і молодість шкірі.
Все більше з'являється публікацій про те, що пити треба “за спрагою”! Це вірно, але! На жаль, центр спраги у мозку працює не ідеально. Є дослідження, які демонструють, що в деяких випадках він може активуватися тільки легкою мірою зневоднення ( це пізно). До того ж він знаходиться поряд із центром голоду, люди часто плутають голод і спрагу – хочуть пити, а їдять, виникає перебір калорій та дефіцит води. Вихід є: пийте ” за спрагою”, але рекомендовану добову норму. Не можна пити до їди: шлунковий сік стає менш концентрованим, що погіршує травлення; їжа швидко проходить шлунок, що погіршує її перетравлення.