Правильна вода для кавомашини
Людина складається з води на дві третини, а кава на 95%. Вона допомагає розкрити аромат, розчиняє в собі і доносить до нас все відтінки смаку кавових зерен. Вибравши неякісну воду для приготування напою, можна зіпсувати навіть елітний сорт. Справжні цінителі і любителі кави це розуміють.
Особливо важливо враховувати якість води, якщо напій готується в апараті. Оскільки кавомашини стали частиною нашого офісного життя і ми все частіше використовуємо їх в побуті, спробуємо з'ясувати: яка вода потрібна для кавомашини?
Вода для кави. особливості вибору
В сучасному світі, де всі прагнуть до успіху та кар'єрного росту, кави - найпопулярніший напій. Сорти з високим вмістом кофеїну дають нам бадьорість, заряд працездатності на цілий день і підтримують сили, коли втома валить з ніг. Як сказав Білл Гейтс: «Заради кави можна піти на все. Навіть на роботу ».
Способів приготування напою, що бадьорить безліч: еспресо, американо, маккіато, капучино, раф-кави, латте. А ще: по-турецьки, більш венозний, по-ірландськи тощо, інше. До складу кожного рецепту входять найрізноманітніші добавки: молоко, вершки, цукор, сіль, перець, покриття. Відрізняються вони і способом приготування, температурою, щільністю готового напою.
Основа успіху будь-якого рецепту - сорт кави і сорт води, який використовувався в приготуванні. Вона може додати або прибрати кислинку, зробить напій густим і щільним або м'яким і ніжним, підкреслить гірчинку і розкриє шоколадну нотку або геть занапастить усіх зусиль бариста. Коли готується апаратний кави, якість води не просто відіб'ється на готовому напої, але може і сильно ускладнити роботу техніці. важливо розуміти: яка вода підходить для кавомашини, яку використовувати, щоб побалувати смакові рецептори і забезпечити комфортну експлуатацію пристрою.
Параметри якості для води
В інструкціях по експлуатації кавоварок найчастіше зустрічаються рекомендації: використовувати чисту воду без домішок. Поняття весь розпливчасте. За такою логікою, найпростіше взяти дистильовану воду і довго потім дивуватися, чому смак напою не насичений і він якийсь рідкий? занадто м'яка, вона не дає необхідної щільності, а відсутність мінералів і солей «витягує» на перший план кислоту з кави, перекриваючи прояви інших нюансів смаку.
Багато цінителів кави вважають за краще готувати його на джерельній або гірській воді. Цілком виправдане прагнення. Така вода має необхідний запас мінералів, але не забруднена хлором і іншими домішками.
Існує міжнародна асоціація, яка об'єднує сотні спільнот бариста і інших професіоналів, займається з 2002 року питаннями поліпшення кави. Називається вона Specialty Coffee Association або SCA. За її ініціативою проводяться дослідження для визначення оптимального значення параметрів якості води. Складено ціла таблиця, в якій вказані допустимі межі певних показників, впливають на якість води. Знання їх вплине на загальний рівень ерудиції особистості, але навряд чи допоможе з вибором.
Спробуємо просто зрозуміти, що саме робить воду хорошої чи поганої:
- Тотальна мінералізація - показує кількість розчинених мінеральних солей. В ідеалі цей показник повинен бути в межах 20%. Чим вище відсоток від запропонованого, тим менше вода зможе розчинити в собі кави, тим менше смаку і аромату донесе до нас. Однак, показник нижче 18% так само небажаний. Не вдасться отримати щільність і густоту, необхідну для напою.
- Кальцієва твердість або жорсткість - показує кількість Ca і Mg. Занадто велике скупчення даних елементів не тільки псує смак, але і стає причиною обростання деталей машини вапняними відкладеннями, що в кінцевому підсумку може призвести до поломки апарату.
- рН - співвідношення розчинених кислот і лугів. Залежно від цього показника, кава може вийде або кислим, або прісним. Рекомендується використовувати воду з нейтральним показником 7,0-7,5. Хоча деякі любителі вважають, що кава з кислинкою має певну пікантність.
Вимоги до приготування кави в кафе і ресторанах досить серйозні. Якість води, що використовується, в цьому випадку, відіграє визначальну роль.
Яка вода потрібна для кавоварок
Почнем з того, що однозначно не водопровідна. Перш ніж потрапити до нас в будинок вона проходить декілька ступенів очищення. її відстоюють, фільтрують, продувають, обробляють хімічними засобами і стерилізують хлором. Це виправдано з точки зору санітарної захисту. Але кількість «придбаних» хімічних елементів здатне погубити як напій, так і техніку. Тим більше, що за параметрами SCA вміст хлору в воді має дорівнювати нулю, а у водопровідній воді деяких регіонів воно просто зашкалює.
Спроба використовувати побутові фільтри теж малоефективна. Вони добре видаляють запах, зважені частинки і присмак води. Чи впорається ж з розчиненими елементами їм не під силу.
Така вода буде чистою тільки візуально. сполуки хлору, важкі метали і жорсткість нікуди не дінуться. Теж саме з рН. Зробити його нейтральним побутовий фільтр не зможе. Значно ефективніше виявиться фільтр зворотного осмосу.
Принцип його дії полягає в проштовхуванні води через мембрану з дрібними отворами, які пропускаючи молекули Н2О, затримують більші молекули будь-яких інших з'єднань. Проблема лише у вартості такої установки. Мало хто з пересічних споживачів може її собі дозволити. Зате цілком можуть «розщедритися» серйозні організації і висококласні ресторани.
Не варто випускати з уваги ще одну особливість кавоварок - вони не кип'ятять воду. Це означає, що найменше проникнення в систему хвороботворного організму, зберіг свою життєздатність, може обернутися катастрофічними наслідками.
Виходячи з вищесказаного, приходимо до висновку, що найбільш оптимальний варіант - використання бутильованої води. Вона пройшла необхідну промислову обробку і жорсткий контроль якості. Дані на етикетці відображають інформацію про склад води і дозволять вибрати необхідний варіант.
Принципи вибору бутильованої води
Вся вода вода пройшла необхідну обробку і відповідає певним стандартам якостям. При цьому не має значення, з якого джерела і регіону вона отримана. Пройшовши промислову обробку, вона з успіхом може бути використана для отримання напоїв найвищої якості і забезпечення комфортної роботи вашої техніки.
Різноманітність вибору бутильованої води може поставити новачка в глухий кут. Як обрати воду для кавомашини? На що звернути увагу в першу чергу?
Є три параметра, які обов'язково рекомендується враховувати при покупці води в бутлях:
- Мінералізація повинна бути не менше 60 мг / л;
- Не беріть воду з добавками йоду, фтору або інших мікроелементів. Тільки якщо хочете експериментувати зі смаками. Хоча латте з йодом навряд чи виявиться карколомним.
Орієнтуючись на таке умовне підрозділ, можна спрогнозувати результат і визначитися з вибором. Експериментуйте з різними марками води і знайдіть свій улюблений смак.
підводимо підсумки
Колись один мудрий араб сказав: «Кава повинна бути чорним як ніч, гарячим як вогонь, міцним як смерть і солодким як любов ». Якщо ви хочете бачити все чарівництво цього напою у себе в чашці протягом довгого часу, подбайте про свою техніку. Постарайтеся дотримуватися кількох простих правил, які продовжать їй роки життя, а вам задоволення:
- Заливайте в кавоварку тільки очищену і спеціально підготовлену воду. Це забезпечить радість смаку і вбереже деталі апарату від накипу і непотрібних засмічень. Не використовуйте дистильовану воду. Температура її нагріву трохи вище, ніж у звичайній і це створить додаткове навантаження на нагрівальний елемент. Смак кави з такою водою вас теж не потішить. Якщо тільки ви не любите рідкий, неміцний і солоний.
Ні в якому разі не використовуйте водопровідну воду. Ми не будемо повертатися до якості напою. Ми закликаємо вас подбати про техніку.
Якщо немає можливості якісного очищення, використовуйте бутильовану. підберіть марку, що відповідає вашим смаковим вимогам і насолоджуйтеся.
- Використовуйте кавоварку тільки вивчивши всі рекомендації та правила виробника. Грамотна експлуатація вбереже її від поломок і гарантує якість видається напою.
- Апарат потрібно періодично чистити від накипу. Яку б чудову воду ви не використали, вона все одно утворюється. Періодичність чищення залежить від частоти використання машини, а метод залежить від моделі. Це може бути промивання спеціальним складом, а може просто проточною водою.