Чому питна вода має різний смак?

Чому води має різний смак

показник, як смак води хімія визначає як її органолептичні характеристику, на яку впливають речовини, розчинені в ній. Саме склад визначає, якого смаку вода.

Оцінка цієї характеристики проводиться з градаціями за п'ятибальною системою:

  • Дуже слабкий присмак;
  • слабкий;
  • помітний, або відчутний смак речовини;
  • виразний смак;
  • дуже інтенсивний.

Відповідно до СанПіН у чистої води, використовуваної для пиття і побутових потреб, смак і аромат повинні бути не сильніше двох балів (при кімнатній температурі). Для технічних і промислових цілей ці характеристики не грають ролі. Вони тільки вказують на ступінь забруднення.

смак визначають, набравши невеликий ковток. Рідина не ковтають, а затримують на кілька секунд у роті. Після очищення у води не повинно бути запаху, повинен бути відсутнім неприємний смак. Якщо споживач часто отримує неприємну на смак воду, у неї є колір і запах, її нешкідливість варто поставити під сумнів.

фактори, які впливають на смак

Розглянемо, від чого залежить смак води. Вплив роблять іони різних металів, органічні домішки і неорганічні солі.

Органічні речовини можуть потрапляти зі стоками від виробництва або бути продуктами життєдіяльності населяють водойму організмів. Часто виникнення стороннього запаху і смаку викликано наявністю водоростей. При їх метаболізмі відбувається виділення речовин з вираженим запахом. З'являється неприємний запах, смак цвілі і риби.

існує 4 виду смаку:

  • солона;
  • гіркувата;
  •  Солодкий присмак води;
  • кисла.

Якщо є проміжні відчуття, їх називають присмаком води.
На тому, приємно чи можна її пити, впливають певні чинники:

  • склад мінеральних компонентів - в разі вмісту солей може бути присутнім певний присмак;
  • рідина, температура якої менше 11 градусів, здається смачнішою в порівнянні з теплою;
  • органічні компоненти в складі.
Читайте в наступній статті:  Для чого потрібна термальна вода? Користь для особи?

Якщо в складі є сірководень, рідина матиме характерний для цієї речовини присмак і запах.

 Чому вода має різний смак

  • Гіркуватий присмак з'являється через наявність сульфатів;
  • Яскраво виражений, досить неприємний смак надають солі марганцю і заліза.

Вживати воду з високим вмістом заліза шкідливо. Вона подразнює шкіру, слизові оболонки, починаються алергічні прояви. При підвищенні температури колір стає бурим, з'являється осад жовтуватого відтінку, неприємний запах і відтінок. Вода в централізованому водопроводі очищена від домішок заліза.

  • Якщо у дворі свердловина, і в воді присутні такі домішки, необхідно фільтрувати її або кип'ятити, а потім відстоювати;
  • Кислий присмак з'являється при великій кількості вуглекислоти в складі;
  • Солоний виникає через хлоридів;
  • Причина солодкуватий - органічні компоненти.

Вода з одного джерела, але взята в різні пори року, буде відрізнятися. Склад речовин і мікроорганізмів, а також концентрація змінюються. Впливає і наявність бактерій, водоростей і організмів грибкової природи. Вони є причиною трав'яного або болотного смаку. При утриманні Хлорфеноли або фенолу смак дуже неприємний, як при попаданні стоків.

Яким способом поліпшити смак

  • Часто для очищення води і поліпшення смаку застосовують очистку і насичення рем сіллю. У фільтрі присутній активоване вугілля. Цей компонент абсорбує мікроорганізми, органічні компоненти, що допомагає позбутися від стороннього присмаку.
  •  Ще один спосіб - установка зворотного осмосу. Завдяки мембрані йде присмак заліза, присутніх в складі солей. Але така мембрана видаляє не тільки шкідливі речовини. солі магнію, кальцію та інші корисні компоненти також йдуть. Такий спосіб очищення слід використовувати при ймовірності мікробіологічного зараження.

Дефіцит корисних компонентів у воді необхідно компенсувати за рахунок харчування. З їжею надходить основна частина мінералів, необхідних нашому організму.

Читайте в наступній статті:  Як правильно вибрати службу доставки бутильованої води 19л?

Залиште відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *