Вода - предмет багатьох суперечок і дискусій. Їй приписують цілющі, часом навіть чудодійні властивості. З її допомогою лікуються, худнуть, омолаживаются і ворожать. Її магічна здатність перебувати в трьох різних станах, змушує говорити про всіх видах можливих змін, що відбуваються з нею. Іноді це призводить до виникнення міфів, які не мають нічого спільного з реальністю.
Розвінчуємо міфи
аргументів, говорять про шкоду повторного кип'ятіння води сьогодні більш ніж достатньо. Ви їх можете вислухати в повчальною бесіді зі старшим поколінням або від подруги, яка «все прогугліла». А що кажуть хіміки? Чому не можна двічі кип'ятити воду?
- міф 1
Кип'ятіння призводить до підвищення концентрації важкої і напівважкої води, що робить її непридатною для вживання.
спочатку розберемося: що таке важка вода. Вона містить дейтерій - важкий ізотоп водню і її формула D2O. Невелика кількість її міститься в будь-якому об'ємі рідини. Оскільки температура кипіння важкої D2O і напівважкої HDO трохи вище, ніж у звичайної води, її кількість збільшується з випаровуванням Н2О. Але збільшення це так не значно, що, на думку вчених, говорити про це не доводиться. Навіть якщо ви вип'єте склянку важкої води в чистому вигляді, навряд чи це заподіє хоча б невеликий шкоди організму. Отримати ж D2O в пристойному обсязі можна тільки шляхом промислової ректифікації.
- міф 2
При повторному кип'ятінні підвищується концентрація мінеральних солей. Що робить воду небезпечною.
У воді дійсно містяться солі і їх кількість з випаровуванням Н2О збільшується. але, по перше, початкове їх зміст строго регламентується. А по-друге, кілька разів прокип'ятивши воду, ви отримаєте насичений розчин, в якому солі почнуть випадати в осад. Ви можете побачити їх в якості накипу на стінках чайника. Варто відзначити, що деякі з цих солей просто необхідні людському організму. люди, проживають в місцевостях, де дуже «м'яка» вода страждають від раннього випадання зубів і ламкості кісткової тканини. Не варто, звісно, додавати накип в чай, але і особливо побоюватися нічого.
- міф 3
При кипінні активний хлор вступає в реакцію з органічними речовинами і утворює отрути, отруюють організм.
Цей аргумент з'явився на світло в той момент, коли почали додавати хлор в наші водогони. Для початку згадаємо, що хлор леткий. Якщо ви просто підігрієте воду і залишите ємність на деякий час, він «вилетить» звідти без сліду. Пряме ж призначення хлору - придушити патогенну органіку, і цей процес ми завершуємо шляхом кип'ятіння. Пити воду з-під крана в сирому вигляді, звісно, не варто. Крім реальної небезпеки і неприємного смаку, вона сушить і стягує шкіру, але це вже питання про інше.
Якщо ви вживаєте в їжу очищену або демінералізований воду, цей міф взагалі не має до вас відносини. Існує ще безліч «залізних» аргументів про шкоду повторного кип'ятіння.
Ми розглянули три найвідоміших і поширених. Підводячи підсумок, можна сказати, що немає нічого страшного в цьому процесі. Мова йде тільки про початковій якості води: якщо в ній присутні неприпустимі органічні або будь-які інші домішки, вона не може вживатися в їжу
з'ясувалося, що повторне кип'ятіння води не таке невинне дію, як здавалося раніше. так, за словами лікарів, воно загрожує небезпечними наслідками для здоров'я.